Globalno zagrevanje u Belvilu Print E-mail
Ponedeljak, 14 Novembar 2011 00:00

Preuzeto sa portala B92 nauke od 13. 10. 2011.

 


Časopis Nacionalna Geografija i Društvo za promociju i popularizaciju nauke predstavili su kroz niz eksperimenata (modeli severnog i južnog Zemljinog pola, pogled na emisiju CO2 termalnom kamerom, kompjuterska simulacija porasta broja stanovnika) i kroz spektakularno topljenje ledene kocke postavljene u naselju Belvil, osnovne ideje i koncepte koji se tiču promena klimatskih uslova i pojave globalnog zagrevanja. U nedelji nakon postavljanja kocke članovi DPPN-a su bili na lokaciji pored kocke i otvoreno razgovarali na sve teme koje su mučile prolaznike a ticale su se globalnog zagrevanja.


Svi prolaznici mogu da pogode koliko je vremena potrebno da se led istopi, učestvuju u nagradnoj igri, ali pre svega ova akcija ima za cilj da svakog pojedinca podstakne na brigu o planeti. Koliko će vremena biti potrebno da se tri tone leda na nešto više od 15 stepeni otopi? Procene su različite.

 

"Pa nisam se još preračunao, oko nedelju dana."

"Ja mislim za jedno sto sati, za jedno četiri dana."

"Najavili su da će danas da bude 21 stepen tako da je više nego dovoljno da se otopi santa leda, 24 sata. Doduše možda će biti malo teže da bude tokom noći kada padne temperatura, ali sutradan su takođe najavili nekih 15-16 stepeni, što je dovoljno da se otopi."

"Moramo da napravimo matematički proračun pa ćemo na osnovu njega preciznije da glasamo putem SMS."


Kog dana u koliko sati i minuta će sa ovog platoa ledena kocka nestati građani mogu da pogađaju, a svoje pretpostavke i proračune da šalju SMS-om i tako osvoje 1000 evra. Ipak postavljanje ledenice trebalo bi da ukaže na rastući problem globalnog zagrevanja Brojač.

Trebalo bi da simbolizuje topljenje ledenih ploča na Grenlandu i Antarktiku, koje se prema poslednjim istraživanjima odvija sve većom brzinom. Stručnjaci upozoravaju da će to uskoro postati najveći uzrok podizanja nivoa mora. Na osnovu satelitskih podataka i klimatskih modela, naučnici su izračunali da led u ova dva područja nestaje toliko da se nivo mora na godišnjem novou podigne za 1,3 metra. "Svake godine negde oko 6 do 8 veličina Srbije Severnog pola zauvek nestane. Ovo jeste jedna nezgodna situacija u istoriji, ali možda i je i lepo da baš ove generacije izbore sa jednim velikim ekološkim problemom", kaže Nemanja Đorđević iz Društva za promociju i popularizaciju nauke. O tome šta svako od nas može da uradi podsetiće nas mladi naučnici iz Društva za popularizaciju nauke. Oni će na ovom mestu svakodnevno od 12 do 17 sati organizovati ekološke radionice.

 

Topljenje ove kocke leda uživo možete pratiti na ovom linku. Brojač količine emitovanog CO2 i količine posečene šume možete uživo pratiti na ovom linku.