Hronika jedne kampanje: "Reci NE" Print E-mail
Petak, 01 April 2011 00:00

 

Nakon što je na početku marta 2011. tokom rekonstrukcije Vlade Srbije ukinuto Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, a resor nauke pripojen Ministarstvu prosvete, Društvo za promociju i popularizaciju nauke je pokrenulo kampanju “Reci NE ukidanju ministarstva nauke” koja je okupila veliki broj naučnika, izazvala lavinu u medijima i na kraju, značajno doprinela da se uklone i poprave posledice pogubne odluke o ukidanju resora nauke.

Vlada Srbije je odluku o ukidanju resora nauke donela sasvim iznenada, motivisana pre svega političkim razlozima koji nisu ni u kakvoj vezi sa ovim, inače uspešnim resorom. Prethodnih pedeset godina u Srbiji je kontinuitetu postajalo finansiranje nauke nezavisno od resora obrazovanja. O ovom malom, specifičnom sektoru društva neprekidno se i bez obzira na političke staralo nezavisno ministarstvo koje je uspevalo da sačuva nauku u vrlo teškim drušptvenim okolnostima. Nauka je kao resor 2007. ušla u evropski istraživački prostor, za nju su dobijeni veliki krediti, a naučnicima su obećana značajna ulaganja u naučnu infrastrukturu. Sve to je postalo ugroženo martovskom odlukom.

Međutim, uprkos očiglednim posledicama, nakon odluke o ukidanju resora u naučnoj zajedinici je vladala tišina, a mediji nisu poklanjali nikakav značaj ovoj odluci. Kako bi se ukazalo na postojanje problema i bar delimično, otklonile posledice, Društvo za promociju i popularizaciju nauke je već nakon 48 sati počelo da javno ukazuje na problem – prvi tekst o tome je objavljen u nedeljniku “Vreme” 6. marta, a potom i na sekciji nauka sajta B92.

No, drugi mediji i dalje nisu bili zainteresovani, pa je u DPPN-u doneta odluka da se porkene kampanja “Reci NE ukidanju ministarstva nauke”. Na sastanku društva je formiran “Reci NE” tim koji je uključio ne samo članove DPPN, već i brojne druge zainteresovane aktiviste, uglavnom iz IS Petnica i sa Instituta za fiziku u Beogradu.

Osmišljen je logo kampanje, štampani su letci “Reci NE” i majice sa znakom. Akcija je potom predstavljena na skupu u Sava centru koji je 11. marta neposredno pred formalno ukidanje organizovalo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, na kome je predstavljen „bilans prethodne dve i po godine i perspektive". Tada se predstavnicima naučne zajednice, direktorima instituta i dekanima fakulteta ispred DPPN obratio Nemanja Đorđević.

Akcija je isprva oživela na društvenim mrežama, a potom se već iste nedelje krenulo sa porektanjem elektronske peticije. Peticija protiv ukidanja Ministarstva za nauku potpisivana je na adresi www.ministarstvonauke.com. Za to je otvoren poseban veb-sajt. Za par nedelja peticiju je potpisalo gotovo 5500 ljudi, od toga više od 1000 doktora nauka. Akcija koju je DPPN vodio uspela je da mobiliše naučnu zajednicu kako gotovo nijedna slična kampanja ranije nije mogla. Kako je rečenu u DPPN-u, toliki broj potpisnika peticije bio je neočekivan i za "Reci NE tim".

U međuvremenu, akcija je uspela da pridobije i veliki broj beogradskih medija. Članovi DPPN-a su slali saopštenja, alarmirali novinare, gostovali u brojnim emisijama i davali izjave, tako da je za samo sedam dana ukinuta medijska blokada. Vrhunac kampanje bilo je organizovanje konferencije za novinare u Medija centru 18. marta, na kojoj su uz predsednika DPPN-a Milovana Šuvakova i Nemanje Đorđevića, učestvpvali rektor BU dr Branko Kovačević, akademik Zoran Petrović, dr Aleksandar Bogojević i Zorana Kurbalija Novičić.

Nakon što je elektronska peticija zaključena, štampanu kopiju više od 5000 potpisa, organizatori peticije su 27. marta predali predsedniku Republike, Vlade i parlamenta. Ceo događaj je takođe ispraćen u medijima, da bi nakon toga, stigla vest kako je Vlada Srbije dobar deo nadležnosti u pogledu finansiranja nauke ipak vratila ranijem ministru nauku, a sada samo potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću. Ministarstvo prosvete je samo formalno zadržalo resor nauke, a izvesno je da će u prvom sledećem sazivu resor ponovo biti nezavistan.

U epilogu kcije, 14. aprila se o kampanji “Reci NE” razgovaralo na tribini "Budućnost nauke u Srbiji" koju je organizovao Kulturni centar Beograda u saradnji sa nedeljnikom "Vreme". Ali, ni to nije bio kraj aktivnosti. Kako bi se pritisak na vlasti da promene odluku o ukidanju resora nastavio, "Reci NE tim" je osmislio akciju slanja plišanih životinja sa znakom "NE" u sve one ustanove u svetu gde je stigla srpska nauka.

Više o akciji “Reci NE” možete naći na sajtu www.ministarstvonauke.com