XX godina Hablovog teleskopa Print E-mail
Autor: Nikola Božić   
Petak, 14 Maj 2010 15:37

Pre dvadest godina svetska javnost je sa velikim interesovanjem pratila događaj koji će izmeniti naše viđenje univerzuma za sva vremena. Aprila 24. 1990. godine u Zemljinom orbitom zaplovio je jedan od najznačajnijih i najpopularnijih teleskopa svih vremena, Hablov svemirski teleskop (Hubble Space Telescope, HST, koji je tokom protekle dve decenije zabeležio neke od najintrigantnijih i najlepših pojava u svemiru, produbljujući naša znanja o univerzumu kao ni jedan teleskop do sada.

Habl je svemirski teleskop, sa primarnim ogledalom prečnika 2.4 m, koji se nalazi na 600 kilometara iznad tla i obilazi našu planetu na svakih sat i 37 minuta.

Habl je jedno od najkompleksnijih tehničkih dostignuća koje je čovek ikada poslao u svemir.

Povodom jubileja od 20 godina funkcionisanja ovog orbitalnog teleskopa, u Srbiji je u četvrtak 13. maja 2010. godine, održana nacionalna manifestacija istovremeno u Novom Sadu, Beogradu i Istraživačkoj stanici Petnica.

Astronomsko društvo “Novi Sad” i Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” su svako u svom gradu organizovali predavanja za građanstvo na temu „Habl svemirski teleskop“, a Petnici je za sve polaznike trenutnih programa i građane Valjeva u održana prezentacija na temu “Hable, srećan ti rođendan!”.

Petnički pregled života verovatno najznačajnijeg optičkog teleskopa ikada i njegovih najvažnijih otkrića je prikazao Nikola Božić, jedan od osnivača Društva za promociju i popularizaciju nauke.

Posebnost ove manifestacije je i u tome što su svi prisutni imali priliku da prisustvuju svečanom otkrivanju najnovije Hablove fotografije, formata 2.38 x 1.5 m, snimljene povodom godišnjice lansiranja teleskopa u orbitu. Sliku je ekskluzivno za ovu priliku poslata iz NASA/ESA Hubble Space Telescope koordinirajuća ustanova u Nemačkoj.

Ove tri fotografije “Mistične planine”, kako nose ime, će biti u ovim institucijama dostupne javnosti i nadalje.

 

Mistična planina, NASA

Prema: Nauka@B92